Meer informatie:

Pagina's

Pagina's

vrijdag 18 januari 2013

Word in je werk psychopaat-spotter...deel 1 van 3

Is je collega, klant, leidinggevende psychopaat?

"Psychopaten zijn de oorzaak van de crisis" las ik een tijdje terug...(zie onderin)

 

Hoe herken je een psychopaat in je werk?




Degene naast je?Waar je een afspraak mee hebt straks?Bij de koffie automaat?

Kevin Dutton schrijft hier leuk en herkenbaar over in het boekje De Wijsheid van Psychopaten.

Zijn psychopaten coachende leiders?
In drie delen (vandaag, maandag en dinsdag) in dit blog wil ik je meenemen om een beetje psychopaat - spotter te worden. Daarin maak ik gebruik van aangepaste en vertaalde tekst van Kevin Dutton. Als je geen vaste lezer bent raad ik je aan om dat nu te worden, zodat je niets mist.

Psychopathie wordt gekenmerkt door een veelheid aan persoonlijkheidskenmerken. Deze eigenschappen, oa. meedogenloos, overtuigend, impulsief, niet bang, egocentrisch en de afwezigheid van een geweten en empathisch gevoel, hoeven niet allemaal tegelijk aanwezig te zijn. Net als met griep, er zijn verschillende verschijningsvormen. Een kenmerk als hierboven genoemd is zeker geen reden om iemand psychopaat te noemen. Pas er dus mee op! Een psychopaat als coach? Kan niet, want dan ben je wel heel erg bij de neus genomen!

Hieronder volgen in dit eerste deel enkele indicaties voor de toekomstige psychopaat-spotters.


Machtsbelust

Psychopaten hebben vaak een ‘machtspositie’ in hun werk. In die positie zijn ze in staat om hun invloed uit te oefenen en om te controleren. Niet vreemd dus dat ze veel voorkomen in management functies. In die functie liggen invloed en manipulatie dicht bij elkaar. Ze stellen subtiel anderen tevreden vanuit die macht. Als je daar gevoelig voor bent, dan zit je zo vast in de slangenkuil. Ze houden van controle, dus zijn wat dat betreft altijd scherp op de afspraken die ze met onderdanen maken. Maar als je ze betrapt op hun eigen zwaktes wat dat betreft dan is het mis, want een psychopaat wil zelf niet gecontroleerd worden. Ze positioneren zich ook zodanig dat ze lastig aan te spreken zijn op hun fouten, ze gebruiken dan hun macht of hebben het ‘niet’ gedaan. Ze proberen vooral ‘naar boven toe’ te imponeren, om nog een stap te kunnen maken. Ze komen uiteraard voor in grote organisaties met een hiërarchische structuur waar de machtsmechaniek goed werkt.

Acteur!

Het brein van de psychopaat is op een andere manier neuraal aangelegd dan bij ons. In het bijzonder het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor de emotie, de amygdala. Psychopaten ervaren niet zoals wij alledaagse gevoelens van angst, spijt of afschuw. Dit betekent echter niet dat ze de emoties niet benutten. Dat doen ze natuurlijk wel…. als het hen goed uitkomt. Ze zijn ook wat dit betreft perfect bedreven in het verbinden met anderen, zoals dat vanuit hun machtspositie het beste uitkomt. Onderdanen zijn daarom ook echt onder de indruk als ze boos zijn of op een sluwe wijze spijt tonen (ten tijde van dit schrijven is de uitzending van Lance bij Oprah nog niet op TV geweest….). Herkenbaar? Ja want ze schakelen moeiteloos van de ene naar de andere emotie en slaan ineens om, alsof er niets aan de hand was.

De afgelopen jaren heb ik veel opleidingen over coachend werken gegeven. Psychopaten kom je daar vrijwel niet tegen..., maar als ik er eentje uitpikte..., dan zat ik eerst bij mijn eigen coach om dat te verwerken....Ze spelen met autoriteit en hebben geen respect voor jouw gezag!

Maandag meer.
 

Inschrijven voor Coachend Werken opleiding en 3D Coachingtechnieken in maart is gestart. Gunstige tarieven, dus schrijf snel in! Klik hier voor de Kalender.   

Link naar artikel FTM van 2 januari j.l. klik HIER


Link naar The Corporate Psychopaths Theory of the Global Financial Crisis klik HIER


 

 
 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten