Leidingnemers bevraagd

De vele cursussen, trainingen, opleidingen bij 3DMens brengen mensen in beweging.
Hier een paar van de verhalen die ik optekende.

De Grafsteen
Tijdens een 'teken' oefening tijdens de opleiding Coachend Werken tekende ik een grafsteen bij de opdracht. Iets in mijn onderbewuste liet me dat tekenen. Norbert liet mij op een hele waardige manier mijn thema rond Rouw uitwerken. Daags na de training bezocht ik het graf van mijn overleden broer en kreeg deze tekening betekenis. In de opleiding heb ik meerdere momenten gehad waarbij ik iets leerde op een diepere plek dan ik gewend was.
(Chris, directeur)
Verbonden Leiderschap
Aangetrokken door een persoonlijk gesprek met Norbert wilde ik meer weten over Verbindend Leiderschap. Die term snapte ik maar niet, terwijl het in veel trainingen en opleidingen in onze organisatie ter sprake werd gebracht. Norbert liet me tijdens cursus Leiderschap en Teamdynamiek zien dat Verbindend Leiderschap gaat over je eigen proces en wat je in de wereld wilt zetten als teamleider of als teamlid. Norbert gebruikt originele metaforen die me raakten en vooral de oefeningen en opdrachten brachten me verder.
(Sofie, leidinggevende in ziekenhuis)
Onderdeel zijn
Als manager in een grote organisatie heb ik twee jaar lang een Management Development traject gedaan. Norbert - en het is geen bluf - liet mij in de tweedaagse Leiderschap en Teamdynamiek op de tweede dag al meer over mezelf zien dan in die twee MD jaar ervoor. Puur ervaren! De theoretische stukken zijn heel kort en vaak achteraf om e.e.a. wat we deden in perspectief te zien. Best confronterend, vooral de oefening over OnderDeel is verhelderend, kan ik iedereen aanraden die als manager of directeur meer wil begrijpen over het Groepsgeweten en de onbewuste keuzes die in de onderstroom meewerken. Wat een verrijking! 
(W.H. afdeling directeur groothandel)
Bevrijding
Bij een oefening over conflicten in teams kwam ik mezelf echt tegen. Ik kwam eigenlijk met een vraag over hoe ik draagvlak kon krijgen in een groep met weerstand. Fraai hoe Norbert als begeleider dat oppakte. Hij liet me zien en ervaren dat ik een gebeurtenis uit het verleden niet had opgelost en meedroeg in mijn functioneren in groepen. Wat een bevrijding na die oefening. We werkten met een 'in orde' oefening in de ruimte, waarbij mij helder werd wat niet in orde was. Ik was onder de indruk van de manier waarop Norbert dit proces gidste (zo werd het even genoemd...).
Aanrader in cursus Geheimen van Groep en onderdeel van Leiderschap in Teams.
(Willemijn, projectleider)
Leiderschap en Veiligheid
Al vaker heb ik sessies gedaan met het thema Leiderschap. Deze keer was het echt raak! Geen theorie en fraaie modellen met memobriefjes. Bij een opdracht over Polariteiten (cursus Coachend Werken) werd ik persoonlijk geraakt waar het ging over een burn out van een medecursist. Door de veiligheid (en de onveiligheid) bespreekbaar te maken en de licht en schaduw van elkaar te onderzoeken heb ik als consultant/projectmanager nu meer grip over het leerproces bij de groepen waar ik nu mee werk. Ik ben er nog niet, maar deze cursus heeft me wel op weg geholpen.
(Theo, projectmanager)
Blinde Vlek
Na een frisse boswandeling had Norbert de hele zaal verbouwd. Overal waren stukken tape op de grond geplakt. Ieder zijn eigen gebied. Ik pakte onbewust een relatief groot gebied. Wat er daarna gebeurde zal ik niet snel vergeten. Norbert wist aan de hand van deze oefening over Blinde Vlekken letterlijk en (mooi ook) figuurlijk heel veel beweging te brengen. Deze oefening heb later iets aangepast in mijn eigen team gedaan en heeft daadwerkelijk geholpen om meer (in)zicht te krijgen op elkaar.
(Chantal, zorgmanager)
De ontmoeting
Wel erg bijzonder hoe je met een paar oefeningen en vragen meer kunt ontdekken over gelaagdheid in interacties. Norbert doet dat op een bijzondere en eerlijke manier. Ik heb daardoor geleerd om beter te kijken naar De Ontmoeting in mijn professionele rol. Daardoor werd mij heel snel iets duidelijk over mijn Verborgen Contract. Ik leerde dit in de opleiding Coachend Werken.
(J.v. T., afdelingsmanager bank)
Van Universeel naar puur Persoonlijk
Wat ik leerde was hoe elementair Het Welkom is in een leerproces. Als opleider/trainer heb al best wat ervaring, maar wist ik niet dat er nog verschillende niveaus zijn. Norbert liet zien hoe dit principe universeel werkt en hoe in een leerproces tussen mensen het hechten en onthechten betekenis geeft aan jezelf en anderen. Zelf kwam er voor mij een kantelpunt toen hij mij persoonlijk hielp bij mijn vraag over autoriteit.
(Ruben, eigen trainingsbureau)
Geen weg terug
Norbert had al een paar sessies met ons team gedaan. Norbert nodigde mij uit deel te nemen aan Leiderschap en Teamdynamiek. Twee dagen met onbekende mensen op een fraaie plek met veel lucht, natuur en ruimte. Wat een verrassende dagen. Ik dacht dat ik al aardig wat hebt meegemaakt in mijn eigen team (en met Norbert), maar dit overtrof mijn stoutste verwachtingen. Wat een ervaring. De oefening Geen Weg Terug was een eyeopener. Norbert liet ons zien hoe we als leden van een team eigenaarschap konden nemen op de Toekomst. Door gebruik te maken van de ruimte werd het duidelijk gemaakt. Creativiteit (een van de drie dimensies) blijkt wel in Norbert zelf te zitten. Prachtig, maar doe dit niet als je niet verder wil met je team...
(Marco, directeur MKB organisatie)

Zelf leidingnemen?
Coachend Werken

Leiderschap en Teamdynamiek

Introductiedag met 3DMens

Feedback 3.0
Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen