vrijdag 9 maart 2012

De Driedimensionale Schatkaart

Stel je een 3D schatkaart voor. Je kijkt niet alleen naar een kaart, maar ook in de kaart. Een kaart met relief, maar ook met diepte in de grond. Je ziet als het ware alles wat er is!
Stel dat je zo'n kaart zou hebben van je teamleden of je organisatie? Welk effect zou dat hebben voor de resultaten? En...wat zou je liever niet willen weten?

Ok... dit is ambitieus. Het idee wat ik erover kreeg heeft me wel aan het denken gezet. Als 3DMens wil je dat je een ander beter kent, zodat je samen kunt werken aan resultaat?
Een stap in de goede richting is die 3D schatkaart zelf langzaam vorm te geven. En natuurlijk niet alle gebieden hoeven ontdekt te worden, blinde vlekken prima, dat maakt het weer spannend.
Hoe geef je die 3D schatkaart dan vorm?

Luisteren...is een eerste beweging die je kan maken, niet alleen luisteren...maar ook horen! Om patronen te herkennen moet je 's opletten in je team of werkomgeving. Let dan op de volgende aanwijzingen...wat doen je collega's of anderen?
1. Schuiven ze af? Geven ze anderen de schuld van iets, kijken ze naar hun eigen aandeel?
2. Relativeren ze? Als het bedreigend of ongemakkelijk wordt, wat zie je dan gebeuren? Hoe maken mensen het hanteerbaar om mee om te gaan?
3. Maken ze het afstandelijk door 'wij' te gebruiken? De wij - strategie is manier om afstand te nemen. Het is dan moeilijker om zelf verantwoordelijk te zijn.
4. Of maken ze het afstandelijk door van onderwerp te veranderen? Of naar anderen te verwijzen? Of door te gaan generaliseren?
5. Niks doen kan ook nog...non interventie strategie heet dat mooi. Wordt er niets gedaan? Terwijl er toch wat aan de hand is. Iets wat niet goed gaat niet bespreekbaar maken, dan wordt het andersom ook niet bij jou gedaan.
6. Humor...ha ha. Weglachen (spanning is weg)? Als het ongemakkelijk wordt een grap maken of toch als hierboven...van onderwerp veranderen of bagateliseren.
 
Met deze aanwijzingen kun je wat vorm ontdekken...en later aan de hand van je 3D kaart benoemen en bespreekbaar maken.

(vrij naar de zes doorbraakprincipes uit Doorbreek de Cirkel van Arend Ardon) 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten