woensdag 22 januari 2014

Coaching in eerste of tweede orde?

Ga voor jezelf eens na:

Heb ik afgelopen week zaken voor anderen opgelost door een advies, suggestie of tip of heb ik ervoor gezorgd dat de ander het zelf kan oplossen?

Grote kans dat je het eerste hebt gedaan, namelijk de oplossing bedacht of gegeven voor de ander. De ander heeft mooi van je kunnen profiteren door het advies over te nemen. Zoals in m'n artikel Coachen of Adviseren van Oplossingen (zie hier) gemeld, is 80% geneigd om op te lossen.

"Ben jij ook coach?, wat adviseer jij dan?"

In het dagelijkse leven werkt dat ook zo en daar is niets op tegen. Het zorgt voor verbinding, een snelle toegang tot hulp en in vele gevallen het delen van ervaringen. De probleem inbrenger vraagt om hulp, om aandacht en creƫert bewustzijn op wat er speelt. Echter het is geen coaching. Iedereen heeft de huidige trend wel gezien dat alles zowat coaching wordt genoemd.
Op een receptie zei iemand tegen me "ben je ook coach?, wat adviseer jij dan?" Vervolgens bleek hij een zichzelf benoemd coach te zijn en niet meer te doen dat allerlei ICT trainingen te geven. Ook recent: iemand die financieel planner is en zichzelf coach of budget coach noemde. Mwah nou niet echt coaching wat ze deed...


Eerste orde

Enfin, wat ik duidelijk wil maken is dat veel advies werk met alle goede bedoelingen van dien werken is op de eerste orde. Dat is vaak korte termijn, direct oplossings-gericht met tips en advies. Feitelijk help je (onbewust) mee om het probleem juist in stand te houden. Dit lijkt tegenstrijdig, want 't paradigma is: ik help toch door advies te geven...
Vanuit de Transactionele Analyse heet dit fenomeen Spelmatige Oplossing. Werken in de Eerste orde is eigenlijk werken aan het schijnprobleem.

Op TV heb je programma's waarbij mensen 'geholpen' worden met hun budgetproblemen. Hier zie je hoe het NIET moet om het echte probleem op te lossen. Ze zien slechts het schijnprobleem en proberen dat met tips en adviezen (voor de kijker boeiend) op te lossen. De realiteit is dat diezelfde mensen er een half jaar later nog erger eraan toe zijn.

Tweede orde

Werken in de tweede orde zet meer zoden aan de dijk. Morgen op dit blog een kort verhaaltje om dat te illustreren. Volgende week op dit blog meer over de Tweede orde.

Ondertussen...kijk eens naar je eigen patronen: eerste of tweede orde-gericht? Reactie?
Welkom op info@3dmens.nl


Geen opmerkingen:

Een reactie posten