dinsdag 17 januari 2012

Van lijden naar leiden

Afgelopen week heb ik nog eens goed stil gestaan bij het thema Lijden. Als je het Lijden kunt integreren in je leven, dan kun je ook Leiden. De beste metafoor die kan inspireren is die van de parel in oester.
Een parel groeit in een oester feitelijk door te lijden. De parel ontwikkelt zich doordat een klein korreltje zand binnendringt in de oester. Dat stukje zand nestelt zich ergens in het weefsel. De oester vindt dat irritant (dat klinkt wel menselijk...) en doet er van alles aan om de binnendringer onschadelijk te maken. Het scheidt lagen van parelmoerstof af, die de zandkorrel inkapselen. De zandkorrel groeit en wordt een parel. De parel is de enige edelsteensoort die wordt gevormd in een levend wezen!
De oester heeft voor dit resultaat moeten lijden, want de zandkorrel is niet wat een oester in zijn huis wil. Toch zie je na verloop van tijd het resultaat van dat lijden. Zodra de oester gevangen is en wordt open gemaakt kan het licht gereflecteerd worden door de parel. De oester sterft maar laat een nieuw licht schijnen.
Je mag het best zo zien dat die zandkorrel nodig was om uiteindelijk iets te worden dat mag schijnen. Zo heeft de parel een boodschap. Het leidt je verder vanuit een eerder lijden.
Zo is het ook met coaching.
Professionele coaching is bedoeld om de ingekapselde zandkorrel te laten schijnen. Mensen laten nadenken over de achterliggende wens (ik zeg dan mens), vanuit een eerder 'ingekapselde' gedachte. Coaches kunnen samen met de client onderzoeken wat die gedachte heeft voorkomen. Als je dat ontdekt, dan gaat er weer licht schijnen. De Nieuwe Professional die de 3Dmens is, is in staat om parels te ontdekken bij zichzelf en bij anderen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten