woensdag 21 maart 2012

Het brein en plasticiteit

Als je je een beetje op de hoogte houdt van de ontwikkelingen op breingebied dan levert dat soms weer aardige inzichten op. Bruikbaar in leerprocessen voor 3DMensen zoals jij en ik.
Bijvoorbeeld het belang van de Hippocampus en de Amygdala bij leerprocessen.
De eerste is een klein zeepaardvormig gebied onderin de hersenen vlakbij de hersenstam. Hieronder het paarse deel.

 


Gedragsverandering heeft altijd te maken met leren. Zowel bewust en onbewust. Bij onderzoek naar mensen met een depressieve aandoening bleek de hippocampus te zijn verkleind. Dit heeft effect op de groei van nieuwe neurale netwerken. Ondersteuning om dit te voorkomen (die verkleining) helpt! Met een nieuwe manier van 'zien' en 'ervaren' van situaties kunnen nieuwe neuro connecties gemaakt worden. 

De tweede de Amygdala (zie hierboven het amandelvormige lichtgroene deel). Dit stukje brein werkt op een heel basaal, 'oud' en diep nivo. Het registreert eerder dan we beseffen op gevaar, maar is in de moderne wereld niet altijd even handig. Dus het 'waarschuwt' ook bij gevaar als er niet echt sprake is van gevaar. Het reageert op mensen en situaties. Bewustzijn van irrationeel gevaar kan helpen bij het verklaren van depressief gedrag.
Wat helpt? Wetenschappelijk bewijs: aerobische oefening, ofwel je lichamelijke uithoudingsvermogen trainen, zodat het BDNF vrijkomt (onthouden: Brain Derived Neurotropic Factor) in het nl: een zenuwcelstimulerende factor, een neurotrofine. Dit speelt een rol bij de vorming van nieuwe synapsen. Dit proces van synaptische plasticiteit, is van belang voor leerprocessen en een goed functionerend geheugen (dank aan wikipedia).
Door regelmatige oefening (aerobische training: bewegen met veel spiergebruik, verhoogde hartslag en ademhaling) stimuleer je dus de mogelijkheid om in de hersens nieuwe verbindingen te maken. Effect: verminderde depressie, meer nieuwe connecties mogelijk, dus verbeterd vermogen tot plasticiteit.
Dipje? Deze week maar weer 's je stukje hardlopen oppakken?

PS. Echte depressie...? dan vergt dat uiteraard goede professionele ondersteuning. 

(plaatje gebruik van blog van Dr Shock)   


Geen opmerkingen:

Een reactie posten