maandag 23 april 2012

Emotionele Incontinentie

Nee deze heb ik niet zelf bedacht! Incontinentie is het niet of nauwelijks kunnen ophouden van urine en/of ontlasting. Bij Emotionele Incontinentie gaat het om overmatige emotionele ontlasting (OEO, die heb ik wel bedacht...). Wat ik ermee bedoel?
Misschien herken je het wel. Tijdens een vergadering ontstaat er wat discussie over een onderwerp waarbij iedereen erg betrokken is. Maar op een gegeven moment merk je dat het doorslaat (valkuil...) en dat emoties de overhand krijgen. Iemand slaat zelfs flink door. Boosheid met rode vlekken in nek en aangezicht, stemverheffing, wild gedraai en vooral veel verwijt. Out of control zeg maar gerust, een OEO.
Op dat moment slaat iemand niet door vanwege de situatie in het hier en nu, maar om 'iets' dat al langer speelt. Op het moment dat de emotie de overhand krijgt en de persoon in kwestie zelf niet in staat is zich te corrigeren spreken we van emotionele incontinentie. Het is een vorm van onaangepast gedrag en is feitelijk versterkt door een achterliggend thema, dan waar het op dat moment om gaat (overigens kan emotionele incontinentie zich ook manifesteren met onaangepast lachen..."nou nou zo leuk was het ook weer niet"-gedachte).


Ok, maar het gebeurt. Wat doe je dan? Remmen en stilstaan, kies voor rust en ruimte in het moment en laat je niet verleiden 'mee te gaan'. Hou gepaste afstand, want die emotie is niet van jou. Wacht af wat er gebeurt. Afhankelijk van de mate van Volwassenheid (hoofdletter V is hier bewust gekozen) zal iemand weer terugkomen in het contact met de anderen. Je kan dat zien aan het oogcontact. Zodra iemand oogcontact maakt begint de verbinding weer. Je mag altijd vragen wat de ander op dat moment nodig heeft. De belangrijkste behoefte achter deze emotionele ontlasting.....ontlading zo je wenst is feitelijk aandacht en een vorm van erkenning van de persoon met de emotie. Daarna kan het meestal weer in perspectief worden gezien en gaan de hormoonspiegels weer terug naar de eerdere nivo's. Besef dat dat even kan duren. Achter boosheid zit vaak verdriet, dus geef ook die emotie de ruimte.


Daarna? Lastig, want dat hangt helemaal af van de Volwassenheid van de leden van de groep en de leider. Denk eerst 's rustig na over wat je zelf het liefste zou willen als het jou overkomt. Wat zou jij nodig hebben, waar zou jij om vragen? Misschien zit daar wel het antwoord in over de vraag Wat daarna? Als de groep hier Volwassen mee om kan gaan, dan leert iedereen ervan en kunnen bv op basis van de behoeften betere afspraken worden gemaakt.


Belangrijkste boodschap bij emotionele incontinentie is dat degene die dit overkomt nog iets heeft te leren. Als 3DManager is het goed om aan te geven dat er ruimte is om 't verder samen te onderzoeken en vanuit verbinding en vertrouwen er nog 's op terug te komen.
Er komen in mijn blogberichten in mei meer artikelen over de achtergronden en mechanismen bij emoties in teams (oa. pathologie) en vooral hoe er als 3DMens praktisch mee om te gaan.


Hou je haaks! En wat is het een lekker gevoel als je nodig moet en er dan een toilet in de buurt is.
(plaatje is van plaatjeszolder.nl)