woensdag 20 februari 2013

Mijn emotionele bankrekening staat rood

Nieuwsgierigheid gewekt? Rood staan is niet leuk! Als je nu verder leest zul je begrijpen dat je misschien zelf rood staat op je emotionele bankrekening.

Honger naar prikkels

Heb je het in de gaten dat je iedere dag een soort honger ervaart naar prikkels? Die prikkels zijn nodig, omdat je behoefte hebt aan erkenning. En kennelijk is het zo dat we die behoefte nodig hebben van anderen. Even terug in de tijd: jij als baby had toch vooral behoefte aan de warmte van moeder en vader. Dat is al lang geleden bij je aangeleerd. Logisch dat je als volwassene die 'honger' nog hebt, alleen zijn de vader en moeder vervangen door anderen.

De aai of de klap

Eric Berne (grondlegger van de Transactionele Analyse) sprak over 'strooks'. Dit zijn eenheden van erkenning. Iedereen leert van jongs af aan met die eenheden om te gaan. Ieder op een eigen manier. Zijn theorie gaat in de basis om het uitwisselen van strooks. Die behoefte is er al vanaf de geboorte, de behoefte aan aanraking. Die behoefte verandert van fysiek naar andere vormen van 'aanraking'. Een lach of een blijk van waardering in een compliment, maar ook een boos gezicht of een middelvinger omhoog zijn non verbale 'aanrakingen'.
Strook is vertaald een klap/slag of een aai. Met beide vormen geven wij dus aandacht. Als kind heb je al geleerd dat als je iets goed doet je een vorm van erkenning (positieve strook) krijgt die maakt dat je dat gedrag (later) herhaalt. Zo bekrachtigen we juist gedrag.

Als volwassene heb je nog steeds strooks nodig, alleen als je ze niet op een positieve manier krijgt, dan kun je ze ook op een negatieve manier krijgen. Het ontvangen van een negatieve strook zal net zo werken als een een positieve strook, ook bekrachtigend!

Rood staan

Iedereen 'spaart' op zijn eigen manier strooks op zijn bankrekening. Die 'emotionele' bankrekening staat dus vol met allerlei soorten van erkenning, dus positief en negatief.
Een coachee van mij zei ooit "ik krijg nooit complimenten van de medewerkers in het team dat ik aanstuur". Ik vroeg "geef je ze wel dan?" Hij moest bekennen dat hij zelf nooit complimenten gaf. Wat hij gaf, dat kreeg hij ook! Zijn saldo was rood. Hij had vroeger nooit geleerd om ze te geven en ook niet om ze te ontvangen. Alles draaide om kritiek en negatieve aandacht en dat werkte door in zijn carriere. Hij concludeerde "mijn emotionele bankrekening staat rood".

Kijk vandaag eens naar je emotionele bankrekening? Hoe sta jij ervoor? Stuur je verhaal naar info@3dmens.nl. En...dank vast daarvoor! Leuk dat je meedoet.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten