vrijdag 1 februari 2013

QR code in coachen

De vuist

Ik deed laatst mee aan een intensieve driedaagse training over Groepsdynamica.  Een oefening die we deden was 'de vuist'. Je maakt een vuist en die hou je voor je buik in een gesprek. In die vuist zit verborgen waar je het liever niet over hebt als het over jezelf gaat.

Gaandeweg de training ontvouwt zich wat er in die vuist zit. Dat gaat over stukken die soms verdrongen zijn, stukken die het daglicht niet verdragen etc. Iedereen heeft die stukken! Sommigen mensen zeggen "ik ben een open boek,  je mag alles van me weten...." Of "ik ken mezelf door en door en hoef dit niet zonodig...". Het lijkt zo eenvoudig, zelfs bij de 'open boeken' is de zoektocht lang en soms pijnlijk.

Realiteit toevoegen

Was er maar een QR code (Quick Respons Code), zoals je ze in het alledaagse leven ziet. Het zijn de zwart witte blokjes (zoals hieronder) die je ziet op advertenties etc. Je krijgt er extra informatie mee over iets dat je interesseert. Dit toevoegen heet Augmented Reality (toegevoegde realiteit).
Op vele manieren wordt dit al toegepast. Zelfs via je smartphone kun je met bepaalde apps al jezelf prijsgeven. Kunst of filmliefhebbers kunnen elkaar 'herkennen/zien' als ze op straat lopen of ergens een kop koffie drinken. Hardlopers strijden om de meeste kilometers in de straat...etc. Echt de diepte in gaat het niet (zie handige links onderin als je meer in 3D wilt zien).

Handig zo'n extra laagje

Voor coachende leidinggevenden zou het handig zijn om de QR code van je personeel te hebben... Stel dat je als leidinggevende de QR code hebt van een teamlid en je scant code om vast te stellen wat hem dwars zit..., waar zijn of haar thematiek vandaan komt... Handig...Je krijgt gelijk de toegevoegde realiteit (een extra laagje). Kun je er gelijk op inspelen en heb je geen ingewikkelde procedures nodig.

Handig ook voor coaches. Client komt op bezoek, QR code scannen en je krijgt alle laagjes te zien en weet precies waar iets zit. Makkelijk en bespaart een boel tijd, energie en kosten.

De vuist openvouwen

De Quick Respons code klinkt mooi, maar is het niet ook heel fraai als je langzaam de geheimen mag ontsluieren. Ze zijn immers laagje voor laagje aan jouw leven toegevoegd. Dat hoeft toch niet 'snel' prijsgegeven te worden?

Zoek jij zelf nog naar een manier om meer 'door te dringen' bij anderen en de vuist van jezelf of anderen open te vouwen? Scan dan deze QR codes, dan geeft 3DMens ook meer prijs:Of heel ouderwets..., bel 0614929753. In februari in dit blog nog veel meer over de LAAGJES....
PER heden is ook www.coachendwerken.nl actief! 

Gerelateerde artikelen:
Orgenogram van een Organisatie: > http://3dmens.blogspot.nl/2012/02/orgenogram-van-een-organisatie.html
3D Schatkaart: > http://3dmens.blogspot.nl/2012/03/de-driedimensionale-schatkaart.html
Verborgen Heden: > http://3dmens.blogspot.nl/2012/03/verborgen-heden.html
Zoek de Schat: > http://3dmens.blogspot.nl/2012/09/zoek-de-schat.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten