vrijdag 28 februari 2014

Meer waarde in minderwaardigheid
De manager werd in zijn jeugd gepest en gedroeg zich nu medogenloos, hard en afstandelijk. Zijn minderwaardigheid maskeerde hij met een overcompensatie naar ambitie en resultaatgerichtheid. 


Onderschat in onze samenleving: minderwaardigheid. 

In mijn (team) coach praktijk is het vaak een thema binnen de groepen/teams. Ik durf te stellen dat in groepssystemen 'automatisch' minderwaardigheid wordt geactiveerd in mensen. Impliciet aan dit fenomeen kan het niet anders dan dat er dus ook meerderwaardigheid wordt geactiveerd, anders klopt het niet.

Het thema 'minderwaardigheidscomplex' komt van origine van Alfred Adler. Het is een door hem bedachte naam voor het complex (da's weer van Freud) dat gedrag, gedachten en gevoelens leiden tot een negatief zelfbeeld. De 'eigen waarde' wordt dan als minder beschouwd dan de ander. De 'anderen waarde' wordt dus vooronderstelt meer te zijn.

Overcompensatie

Het hebben van negatieve gedachten over zichzelf heeft uiteraard effecten op het gedrag ten opzichte van anderen. In samenwerkingsprocessen wordt dit al snel zichtbaar. Het opvallende daarin is dat juist in minderwaardigheid ook een valkuil schuilt, namelijk overcompensatie. Wat je nu ziet bij iemand als afstandelijk, moeizaam in contact, lastig aan te spreken heeft vaak zijn oorsprong in een eerdere minderwaardigheid. Zo ook de bovenbeschreven manager. Deze overcompensatie maskeert als het ware een denkbeeld (negatief) dat iemand zichzelf minder vond dan een ander.

Superioriteit

Minderwaardigheid kan zich ook laten gelden als iemand voor zichzelf onbereikbare doelen stelt. Dit heeft dan niet direct te maken met gedrag en gedachten over zichzelf in vergelijking met anderen, maar met de eigen meetlat. Perfectionisme maakt iemand dan onrustig en ontevreden.  Dit valt onder dezelfde noemer van minderwaardigheid. Adler onderzocht dit en benoemde dat de sterkste menselijke drijfveer het verlangen naar superioriteit is.

Zo kom ik bij het thema macht/invloed dat altijd speelt (onbewust) in groepsprocessen. Nog een stapje verder: angst. Heel simpel gezegd is angst de trigger bij minder waardigheid en bij superioriteit.

In de zomer van 2014 organiseer ik een speciale tweedaagse workshop rondom dit thema. Heb jij input/interesse of wil je iets hierover kwijt ter voorbereiding, laat het mij dan weten via info@3dmens.nl. Ik kijk uit naar jullie reacties. 

Verwant aan dit onderwerp geef ik in juni de mogelijkheid om mee te doen aan de workshop De Dramadriehoek Ontrafeld. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten