vrijdag 16 januari 2015

Onveilige Organisaties


Ik ben deze week bezig met mijn nieuwsbrief (komt volgende week uit) en terwijl ik schrijf komt de ingeving 'waarom niet een blog' over dit onderwerp?

Onveilige Organisaties.


De titel is groter dan het onderwerp, dat besef ik me. Het stelt (lijkt het) alsof ik schrijf over de organisaties die onveilig zijn. Dat is niet zo! Het gaat eerder over de onveiligheid in organisaties. Maar dat als titel kiezen trekt minder aandacht.

Zo nu ik je aandacht toch heb: Ik schrijf hier over mijn werk. In mijn reflectie over 2014 noteerde ik 'ik werk met mensen in teams en organisaties waarbij op een of andere manier altijd onveiligheid in samenwerking een rol speelt'.
De 3DMens werkt op het snijvlak van mens, team en organisatie ontwikkeling en daarbij gaat het om de balans tussen veiligheid en onveiligheid. In het onveilige deel worden mensen getriggerd om te leren. Om naar zichzelf te (blijven) kijken. In de manier waarop wij dit doen zitten (grote) verschillen. Over die manieren leer ik telkens van mijn deelnemers en van mezelf.

Afgelopen jaar heb ik met ruim 100 medewerkers en leidinggevenden (in verschillende organisaties) mijn product Feedback 3.0 gedaan. In al die sessies kan ik de ontwikkeling van mensen in teams zien. De paradox veiligheid en onveiligheid is er altijd. Het gaat in menselijke samenwerking telkens weer over de plek. Iedereen heeft recht op zijn of haar plek. Bij Feedback 3.0 leren we samen meer over elkaars plek in het (werk) systeem.

Innemen van plek

Deelnemers aan mijn cursus die weerstand hebben of juist openstaan in dit proces verschillen qua 'inname' van die plek. De weerstand is juist een teken van het ervaren van 'onveiligheid'.
Van 'ik heb dit niet nodig, ik ken mezelf' tot 'ik ben eigenlijk wel nieuwsgierig wat dit mij brengt'. Het wordt dan onderwerp van verdere verkenning. Dat geeft ook gelijk spanning. Die spanning laat weer zien hoe de inname van de plek per persoon verschilt. Het bijzondere van mijn 3D werken is dat iedereen de onveiligheid wel kent. Ook de leiding! en Ikzelf!
Het bijzondere is dat het praten en ervaren van die onveiligheid bijna een soort 'restricted area' is. Het is een verboden gebied en beperkt toegankelijk.

Vrijkomen potentieel

Gelukkig biedt Feedback 3.0 (of mijn nieuwe cursus Teamschatten) ruime mogelijkheden om met elkaar te (blijven) verkennen en openheid te geven. Het verboden gebied wordt steeds verder toegankelijk.
Het EFFECT? Meer begrip, elkaar beter leren kennen, meer openheid, eerlijkheid over gevoel en ervaringen met elkaar. En met het mogen innemen van de eigen plek komt er een ongelofelijk veel potentieel vrij. De vaak eerder 'gebonden energie' komt los en mensen GROEIEN met elkaar naar MEER veiligheid. De resultaten/prestaties nemen toe en werkprocessen zijn effectiever en innovatiever. Foute energie (bv roddel en spelletjes) nemen af en leren wordt leuk!

Zelf leren? Vraag de info aan over Feedback 3.0 of Teamschatten. info@3dmens.nl

Deel dit onderwerp (naar minstens drie mensen) alsjeblieft verder in jouw netwerk als je dit onderwerp meer aandacht wilt geven. Iedereen (her)kent onveiligheid in zijn/haar team. Lees daarom de komende blogs hierover mee en schrijf - als je dat nog niet hebt gedaan - in als vaste lezer.
B l i j f    3D E L E N.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten