maandag 21 januari 2013

Word in je werk psychopaat-spotter...deel 2 van 3.


En...? Heb je ze al herkent de afgelopen dagen? Herinnner je iemand? In dit tweede deel nog een aantal kenmerken die in meer of mindere mate het gedrag van psychopaten bepalen.
X Factor
In films wordt dankbaar gebruik gemaakt van hoofdpersonen met psychopathische persoonlijkheid. Het heeft kennelijk ook een aantrekkingskracht. In je werk kun je hem mogelijk herkennen doordat iemand een sterke aantrekking heeft op mensen. Dat lijkt bij een psychopaat dus een hele mooie kant, maar kan omslaan in een enorme dreiging. Kevin(*) schrijft dat de uitwerking is dat bij sommige mensen echt de haren op de rug rechtop gaan staan. Die personen werken dus op een fysieke laag door die wordt aangestuurd door ons onbewuste. “Psychopaten lijken wel in je huid te kunnen kruipen”. Waar de X voor staat in de titel is bij echte psychopaten juist een soort van ongemakkelijk gevoel dat ze te weeg brengen. Prima als je hier goed mee om kan gaan, anders wegwezen!

Risico’s nemen

Ik reed eens met iemand mee die me met een snelle auto naar het station bracht. Het waren zeer gedenkwaardige minuten! Ik had angstzweet en een verhoogde ademhaling en hartslag. Mijn bloeddruk kon ik niet meten. Hij reed niet alleen roekeloos, dus met ‘foute’ inhaalmanoeuvres, hoge snelheid en defecte verlichting, maar was ook nog beledigd dat ik iets over zijn rijstijl zei.


Vergelijkbaar gedrag dus bij psychopaten op het werk: de foute inhaalmanoeuvres zijn de ‘foute’ spelletjes die worden gespeeld (oa. intimidatie, manipulatie (lees hier hier ook extreem roddelgedrag), hoge snelheid betekent geen tijd om eens stil te staan en te kijken en accepteren wat er werkelijk aan de hand is. Defecte verlichting staat voor geen zicht hebben op wat er echt speelt.
Koelbloedig en erg gericht op zichzelf, anderen moeten dat gevaar maar accepteren! Hijzelf ziet geen gevaar! Beter... hij wil het niet zien! Daarom nemen ze grote risico’s en slepen daar anderen in mee. Lance Armstrong is niet meteen een psychopaat, maar laat met zijn gedragspatroon daarvan wel iets zien, maar zal nu iets moeten gaan inzien.
 
Narcistisch

Lees "ps-I-chopaat" Psychopaten zijn gedreven door hun eigenbelang. Hoewel ze goed kunnen spelen dat ze zorg hebben voor anderen en warm kunnen overkomen, ook attent en behulpzaam…. Kevin schrijft dat het enkel voorspel is voor de toekomstige exploitatie. Psychopathische relatiepatronen - in zowel persoonlijke als zakelijke vorm - zijn stormachtig en van voorbijgaande aard. Vriendschappen" worden vaak beĆ«indigd zonder waarschuwing, en banden genadeloos verbroken zodra je niet meer nuttig bent.  


Iets hiervan herkenbaar in jouw omgeving (of bij jezelf)? Niet schrikken, want iedereen heeft wel elementen van psychopathie in zich. Juist daardoor herken je het. Morgen deel 3.

(*) Kevin Dutton. The wisdom of psychopaths

Geen opmerkingen:

Een reactie posten