woensdag 16 januari 2013

Herken je deze Spel Formule?

Medewerker komt de kamer van manager binnen en dan dit:

Manager: 'pfff, heb je 'm weer, wat is er nu aan de hand'
Medewerker: 'ja sorry, maar ik krijg die man niet te pakken'
Manager: 'sjjj, alweer niet, wat een gedoe allemaal, ik moet 'm zelf maar bellen'
Medewerker: 'nou hoeft niet hoor, ik probeer het nog wel eens'.
Manager: 'gelukkig, dat spaart mijn tijd'

Herken jij dit gesprek?

Als je dit soort gesprekken per dag optelt en er een 'vitaliteits index' aan kon hangen, dan kan ik een voorspelling doen over het energie nivo tussen mensen. En wat het kost....?

Hier is sprake van Spel. Spel is bewust met een hoofdletter. Het begrip Spel komt uit de Transactionele Analyse. Waar het hier om gaat leg ik je uit.

Hoe kom je in het Spel?

In het bovenstaande gesprek is sprake van een Spelmatige uitwisseling tussen twee mensen. In Spel wordt volgens een vast patroon gewerkt. Dat patroon ontstaat tussen mensen en verloopt altijd volgens een soort formule. Met die formule kun je voorspellingen doen. Het Spel is een onbewust mechanisme die lijkt energie te geven, maar uiteindelijk energie kost.


 
De formule van hierboven laat zien dat zich iets herhaalt. Het levert feitelijk niet iets anders op dan met elkaar iets uitwisselen met hetzelfde onbevredigende effect. Te voorspellen is dat dit escaleert. Feit is dat dit voor beiden energie kost. Ze zitten in een cirkel en houden dit samen in stand.

Spel heeft vaststaande patronen die werken met een verschillende intensiteit. In het beschreven geval is de intensiteit niet zo groot, maar je kan je voorstellen dat dit schade geeft als het lang duurt.

Hoe kom je eruit?

Ten eerste het gesprek wordt niet 'persoonlijk' gemaakt terwijl er wel woordelijke uitingen zijn die daar aanwijzingen voor geven. Reactie bij manager: pfff, weer, nu, sjjj, alweer, gedoe, allemaal etc. Reactie bij medewerker: sorry, probeer.
Ten tweede het gesprek geeft geen diepte dimensie. Het gesprek gaat niet over waar het werkelijk over zou moeten gaan, het gaat namelijk niet over de man die niet bereikbaar is! Het gaat over de manier waarop deze twee communiceren! Het gaat over IK en JIJ, maar niet over WIJ. Je begrijpt het al, hier zitten geen 3DMensen.

De Spelmatige communicatie kan doorbroken worden met de aandacht te richten op waar het doorgaans NIET over gaat. De onderliggende frustratie! Doorbreken lukt met persoonlijk verantwoordelijkheid te nemen. Want alles wat verzwegen wordt is terug te voeren op het thema intimiteit. Bij intimiteit is sprake van open, eerlijke, nieuwsgierige, relevante en persoonlijke communicatie. Met 'coachend werken' leer je dat.

Aan het denken gezet? Hier meer over leren? Kijk dan eens naar
http://3dmens.blogspot.nl/p/opleiding-coachend-werken.html
of
http://3dmens.blogspot.nl/p/training-3dcoachingtechnieken.html

Deze trainingen starten in maart. Inschrijven kan vanaf vandaag!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten