maandag 28 januari 2013

Appreciative Inquiry

Donderdag jl. kwam dit onderwerp al kort voorbij. Door jullie reacties ga ik er nu wat dieper op in.

Positief ontwikkelen

Appreciative Inquiry (AI) staat voor Waarderend Onderzoek. Dit is een 'veranderstrategie' die uitgaat van positieve ontwikkeling. Dit impliceert dat er ook 'negatieve' ontwikkeling bestaat. Beide zijn waar, alleen is bij AI het vertrekpunt telkens wat er wel werkt. Twee vragen worden gesteld:
1. Welke elementen hebben ervoor gezorgd dat we staan waar we nu staan? Welke factoren hebben dat mogelijk gemaakt? Wat is de unieke DNA van dit systeem, waardoor we tot groei en ontwikkeling in staat zijn?
2. Welke mogelijkheden bestaan er om het in de toekomst nog beter te doen?

Het appreciatieve deel gaat over wat dus gewaardeeerd wordt, wat je meer wilt zien. In de (coach) vraagstelling en doelstelling zie je dan dat de vraag met doel positief is verwoord. Dus niet: we willen het aantal leerlingklachten over docenten van vakgroep X terugdringen, maar wel: we willen de tevredenheid onder de leerlingen over hun docenten verhogen.

Vitaliteit, Bewustzijn en Creativiteit

Bij 3DMens gaat het om vitaliteit, bewustzijn en creativiteit. In de positieve lezing van deze woorden gaat het dus voor de client of opdrachtgever om: wat stimuleert de vitaliteit in onze communicatie? wat zorgt ervoor dat energie gaat stromen, over welke punten gaat het dan? Wat helpt ons in ons bewustzijn? Welke elementen zien we (nog) niet die er wel zijn? Door positief te kijken naar wat er nodig is aan hulp/steun kunnen mensen (teams) groeien. Welk potentieel in onze creativiteit laten we liggen, wat zit er in onze mensen wat we nu mogelijk negeren? Welke talenten willen we meer benutten en uitwerken?  

Bij AI geven de betrokkenen zelf vorm aan deze onderwerpen. Hierdoor ontstaat op zich al een betere samenwerking. AI gaat namelijk over een generatieve manier van (samen) werken. Met deze aanpak is er een beter onderling vertrouwen en geeft gelijk energie. In het kader van mens en team ontwikkeling is AI dan ook bewezen succesvol. De onderliggende principes van AI staan woensdag ochtend in dit blog. Ik leg dan de 4D's (4?) nader aan je uit.

Word vaste lezer en je mist niets! Ken je mensen voor wie dit blog interessant kan zijn, stuur het door (mail, twitter, facebook). Alle artikelen van 3DMens staan ook op Facebook bij 3DMens Opleiding Training Begeleiding! En....leuk als je Liked.

  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten