vrijdag 15 juni 2012

Aandacht aan je lijf voor je geest...

Kan een oefening 'Feelgood' stoffen in je hersenen vrijmaken, terwijl de angst verminderd en je stemming verbeterd?

Ja, dat kan met Yoga. Het antwoord komt uit therapeutisch onderzoek. In een studie geleid door Chris Streeter (arts) en zijn collega's van de Boston University School of Medicine bleek dat yoga angst verminderd en het humeur verbeterd. Het doen van Yoga oefeningen stimuleerde de anti-angst neurotransmitter GABA (gamma - aminobutyric acid) in de hersenen (The Journal of Complementary and Alternative Medicine).

Onderzoek is onder meer gedaan door de effecten van de oefeningen van Yoga te vergelijken met wandelen. Groepen deelnemers kregen respectievelijk oefeningen die drie keer per week gedurende zestig minuten en twaalf weken lang gedaan werden. Alle deelnemers ondergingen voorafgaand en na afloop een uitgebreide hersenscan. Daarbij werden angst- en stemmings niveaus  gemeten. De resultaten toonden aan dat de Yoga groep aanzienlijk grotere verbeteringen in stemming en angst niveaus scoorden en er hogere niveaus van GABA werden gemeten dan bij de wandelgroepen.

Waarom hier aandacht voor bij de 3DMens? Om je te laten zien dat het lijf (één van de drie dimensies) ook voldoende aandacht behoeft. Veel coaching en therapeutische interventies zijn gericht op mentale verandering. In coachopleidingen wordt echter nog te weinig gedaan met de lichamelijk effecten van training en oefeningen op de hersenen en de mentale effecten daarvan. Nu is het goed om te zien dat er door dit onderzoek met Yoga de niveaus van GABA in de hersenen veranderd en de stemming verbeterd. Daarmee is aangetoond dat allerlei medicatie die de GABA niveaus verhogen niet (altijd) nodig zijn en dat er ook een meer natuurlijke weg is.

Deze doe ik altijd...:-)
Vandaag eens wat yoga doen op je werkplek? (anderen mogen meedoen). Of een fitness -of oefenruimte in de buurt? Challenge your body! Er is genoeg (oefenmateriaal) te vinden op het internet.

(bron foto: amsterdam power yoga)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten