maandag 25 juni 2012

Orgenogram van een Organisatie

Systemisch Indruk
In februari schreef ik al over een Orgenogram (zie Orgenogram van een organisatie). De 3DMens gaat over de driedimensionale werking van ons gedrag in systemen. Gedragingen zijn deels bewust, maar een groot deel is onbewust. Toch zijn die onbewuste gedragingen bijzonder interessant. De baan die je bijvoorbeeld hebt of zoekt wordt gek genoeg al in je onbewuste gekozen. De organisatie waar je je hebt aangesloten of nog wilt aansluiten heeft namelijk al 'systemisch indruk' op je gemaakt. En dat geldt niet alleen voor personeel, maar ook voor de cliënten, businesspartners, leveranciers etc.

Een orgenogram...?
Maar heb je eigenlijk wel een 'landkaart' van dat systeem? Weet je eigenlijk waar je je echt mee verbind? Als een genogram een uitwerking van de familie van herkomst is, dan is een orgenogram een uitwerking van de organisatie van herkomst. Stel dat je die 'landkaart' in 3D krijgt voordat je aan iets begint, wat betekent dat dan voor je functioneren? Voor je persoonlijke groei, voor je bijdrage, voor je invloed? Vaak weten we het niet eens echt goed van onszelf of het eigen (familie) systeem, laat staan van de organisatie. Is het aan de voorkant net zo authentiek als aan de achterkant? De 3DMens leert je kijken naar beide.

CV van het bedrijf
In mijn eerste artikel heb ik mij beperkt tot het benoemen van het in kaart brengen van de onzichtbare winden die door het bedrijf (maar team mag ook) waaiden. Waar werden in het verleden de medewerkers blij van of juist ziek? Ik benoemde de quick reference card die je eigenlijk zou moeten hebben voor je je besluit neemt. Een soort CV van het bedrijf, maar niet alleen de mooie voorkant, maar ook de mindere achterkant, het fundament dat eigenlijk verborgen ligt. De elementen die in het licht staan èn in de schaduw. Welke
Mijn favoriete surfspots in ZW Portugal..
in 3D....of toch 2D?
krachten en tegenkrachten werk(t)en er? Hoe is het welkom geregeld? Hoe is het afscheid geregeld? Wat mag er wel en niet naar buiten? Hoe wordt er ècht over klanten, medewerkers en leiding gedacht en gesproken? Wat gebeurt er bij conflict, wat gebeurt er met oordeel, wat motiveert, wat brandt op, is samenwerking authentiek of zijn er Spelletjes? Worden de liefdeswetten gerespecteerd? Hoe werkt de macht en de onmacht, wat zijn de geboden en de verboden? etc.

Zicht op de dynamiek
Bij het maken van een orgenogram komt nogal wat kijken. De bovenstaande vragen geven een tipje. Het hele plaatje is lastig te krijgen en wordt vantevoren nooit echt duidelijk. Dat plaatje krijg je pas als je erin zit of eruit stapt. Toch kom je al een heel eind als je goed in contact staat met jezelf (eerste dimensie bij 3DMens). Dat betekent dat je je bewust bent van wat energie geeft of juist energie kost bij een organisatie. Veel mensen lopen schade of deuken op in hun functie of in organisaties waaraan ze zich (te) lang hebben verbonden. Waar de oorspronkelijke reden om er te gaan werken opgegaan is in een mist van illusies. In mijn trainingen noem ik het de Boulevard of Broken Dreams. Als ik aan cursisten vraag daarover wat op te schrijven...., dan wordt pijnlijk duidelijk wat er allemaal op een deel van die landkaart komt te staan. Daarnaast ook ruimte voor de successen en 'waardemomenten'. Zicht krijgen op beide dynamieken is het begin van een orgenogram.

De komende tijd ga ik je helpen bij het krijgen van meer zicht op die dynamiek in jouw team of organisatie. Maak dan zelf eens een orgenogram.

Lees in dit kader ook:
Polariteiten of
De Driedimensionale Schatkaart of
Valse Spelletjes in teams deel 1 of
Valse Spelletjes in teams deel 2

Geen opmerkingen:

Een reactie posten