woensdag 27 juni 2012

Wat ogen je vertellen, Het Vervolg

Heb je het gezien?


Dank voor jullie reacties! Het merendeel heeft de ogen naar rechtsboven zien bewegen. Ja.... en die foto zonder iris en pupil was voor sommigen ook eng....

Wat je hebt gezien is dat als je vraagt naar herinneringen in de vorm van beelden de ogen naar rechtsboven (vanuit jou gezien) bewegen, voor jouw subject bewegen de ogen naar links boven. Als je ziet dat de oogbeweging die kant opgaat dan weet je welke zintuiglijk systeem werkt op dat moment. Bij herinneringsvragen zoals in de opdracht (kleur van eerste auto en een beschrijving) heet dat Visueel Herinnering. Het innerlijke representatiesysteem dat gebruikt wordt is dan Visueel. Bij beelden en plaatjes oproepen gaan de hersenen dit opnieuw 'zien'. Het gaat dan om herinnerde visuele informatie. Als jij dit waarneemt dan weet je dus dat iemand anders 'informatie' opzoekt in zijn visuele geheugen.

Doe je dit als manager of coach bij respektievelijk een medewerker of cliĆ«nt, dan kun je zien dat de ander bezig is met een innerlijke herkenning. Richard Bandler en John Grindler schreven hierover in hun essay Trance-Formations Neuro - Linguistic Programmaing and the Structure of Hypnosis (1981). Zij noemen het "Vr" of Visual Remembrance. Mensen zien plaatjes die al eerder zijn gezien. Als je als professional goed kijkt, dan weet je of de informatie oprecht voortkomt uit een herinnering.

Opdracht: vraag vandaag eens aan iemand of hij of zij die eerder beschreven auto in zijn of haar fantasie wat kan aanpassen. Bijvoorbeeld in een andere kleur of met allerlei extra's of met een dakkoffer of aanhanger erachter. Kijk eens welke kant de ogen nu bewegen?

Oh ja, laat je niet beperken door auto's (toen ik deze oefening zo'n twaalf jaar terug voor het eerst doceerde was dat nog belangrijk voor mij...). Kies nu voor fantasie in planten, bomen, dieren, kunst etc. (zie je gelijk mijn progressie..☺).

Stuur wat je hebt waargenomen op naar 3dmens@gmail.com. Binnen een paar dagen volgt de toelichting in dit blog en lees je wat ik van jullie terug heb gelezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten