maandag 4 maart 2013

De Gekookte Kikker


Overlevings mechanisme

Vroeger in de tijd van onze verre voorouders was het simpel. Als er bedreigingen waren, dan reageerden ze gelijk om te overleven. De huidige tijd kenmerkt zich door sluipende en versluierde bedreigingen. Dat vraagt een ander overlevingsmechanisme. De processen waarin wij met z’n allen bewegen zijn geen plotselinge, maar geleidelijke en vooral langzame processen.

Op mondiaal niveau is er de milieu problematiek, de overbevolking van sommige plekken op aarde, etc. Op kleinschaliger niveau heb je laatst het SNS debacle gezien. Iedereen binnen die organisatie wist al dat het fout zat. Hoe kan het dan dat het toch zolang doorgaat…tot het echt fout gaat?

De gekookte kikker


De parabel van de gekookte kikker geeft een kijkje in hoe systemen werken en hoe het (te) lang duurt voor het mis gaat. Wanneer je een kikker in een pan met kokend water doet, dan zal ie gelijk eruit springen. Stop je die kikker in een pan koud water die je langzaam warm laat worden, dan zal hij pas bij een bepaalde temperatuur wat suffig worden. Tot hij door de stijgende warmte zo suffig is dat hij niet meer uit de pan komt. Hij wordt op deze manier levend gekookt…Waarom gaat het zo?

Het overlevingsmechanisme van de kikker is erop gemaakt om te reageren op acute veranderingen. Zij mechanisme is er niet op gemaakt om te reageren op langzame en geleidelijke veranderingen.

V  e  r   t   r   a   g   i   n  g


Langzame en geleidelijke processen in teams en organisaties ‘zien’ vraagt om vertraging en bewustzijn. Het is nu eenmaal zo dat veel processen onbewust gaan. Je kan ook zeggen dat leerprocessen zo werken. Systeemdenkers weten dat en verstaan de kunst van het vertragen in plaats van versnelt zoeken naar een korte termijn oplossing.
Zie afgelopen vrijdag in mijn boek tip Een Gouden Toekomst over John die een vette deal binnenhaalt voor zijn bedrijf, maar tegelijk zijn vriendin kwijtraakt. Als hij daarna door een toeval (?) en door de v e r t r a g i n g waar hij in terecht komt langzaam tot ontdekking komt hoe het leven zijn lessen heeft ontdekt hij Zeven Sleutels. Die kon hij alleen ontdekken door te vertragen, te luisteren en zich open te stellen.

Ga bij jezelf eens na welke gebeurtenissen de laatste tijd jou aanwijzingen geven om niet gekookt te worden? Kijk naar de processen die mogelijk bedreigend zijn, maar die je door je tempo al niet meer ziet.
Wil je leren wat bewuster te werken en te vertragen, volg dan deze workshop: Doorbreek de Drama Driehoek.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten