maandag 3 september 2012

De Halve Waarheid is een Hele Leugen

Deze titel zal ik je uitleggen... en wat dit te maken heeft met coachend werken...

Factfinding

Het kan je niet ontgaan zijn. In de strijd om politieke macht worden alle registers opengetrokken. De media heeft een 'nieuwtje' gevonden. Het zogenaamde 'fact finding of fact checking'. Ik kies bewust voor nieuwtje tussen aanhalingstekens, omdat het vanzelfsprekend is dat bronnen en gegevens worden geverifieerd. Alleen nu is het echt een onderwerp op zich geworden. Met waarempel mensen die dat als vak hebben. In de USA is het zelfs een deel van de marketing strategie in de race voor het presidentsschap. Iets waar wij hier nu ook aan moeten gaan wennen.
Woorden of teksten worden uiteengerafeld en tot op het bot geanalyseerd. Iedere onnauwkeurigheid wordt onderzocht en...,daar heb je 'm, opnieuw geïnterpreteerd. En de factfinder wordt ook gecheckt!

Handig met Taal

Alle doorberekeningen van het CPB ten spijt, het zijn 'gewoon' slimme taal handigheidjes waar de politici zich een weg in weten te vinden om je als kiezer te beïnvloeden. Het gaat immers om beeldvorming en die is snel gezet. Hoe lukt het ze toch om taal constructies te maken waardoor ze elkaar net op het verkeerde been kunnen zetten?

De Halve Waarheid

Het is echt niet moeilijk om met cijfers en feiten tekstueel te rommelen om een 'eigen' waarheid te vertellen. Met een halve waarheid kom je dan goed weg, want er is altijd achteraf een verklaring  voor en vooral: "u heeft mij niet goed gehoord", "u heeft mij niet goed begrepen", "zo bedoelde ik het niet te zeggen". Een hele of halve waarheid is dus maar net hoe het wordt geïnterpreteerd. Voor de tegenstanders is een uitspraak dan al snel een Hele Leugen, terwijl de medestanders wegkomen met een Halve Waarheid.

Coachend werken

Ok, het bruggetje. Coaches zijn flink wat tijd kwijt om met een client te achterhalen wat nu precies de coachvraag is. Vaak begint het met een verhaal met een Halve Waarheid....
Waar coaches of iedereen die coachend werkt (coachende leidinggevende) met enige praktische ervaring over mee kunnen praten is hoe lastig die Halve Waarheid is. Let maar 's op, want het verhaal wordt zo gecontrueerd dat er altijd stukjes ontbreken. De kunst is de hele waarheid te ont-dekken over een werksituatie, een probleem, een leervraag etc. Neem niet alle informatie voor lief, maar onderzoek ook de informatie die nog onduidelijk is, doe aan fact finding, ontrafel! Laat je niet te makkelijk verleiden door taal handigheidjes.

Let vandaag 's extra op WAT mensen nu eigenlijk zeggen en DURF 's wat verder door te vragen.
Blijf NIEUWSGIERIG, een mooie eigenschap van een 3DMens.

Lees ook de drie dimensionale schatkaart voor slimme tips!


View Norbert Overvelde's profile on LinkedIn

Geen opmerkingen:

Een reactie posten