vrijdag 28 september 2012

Hoe je schoonheid kan missen?


Schoonheid gemist?

Af en toe komen er mooie verhalen voorbij! Deze ving ik laatst op en is waargebeurd! Ik deel het graag, omdat schoonheid soms veel dichterbij is dan je denkt. Wat opvalt is dat de waarde van schoonheid vooral situationeel is bepaald. Welke inspiratie haal jij hieruit voor je team of werkomgeving? En sta eens echt stil wat iemand te vertellen heeft...

Bach

In een metrostation in Washington staat een man 's morgens vroeg viool te spelen. Hij speelt in ca. drie kwartier zes stukken van Bach. Ongeveer 2000 mensen passeren hem. In die drie kwartier stoppen slechts zes mensen in hun dagelijkse routine om stil te staan en even te luisteren. Hij krijgt 32 dollar van voorbijgangers die de moeite nemen om iets te vertragen, wat te geven en vervolgens weer doorlopen.

Toen hij stopte met spelen nam de stilte het weer over. Geen applaus. Er was eigenlijk geen herkenning voor de schoonheid, alleen op het laatst een vrouw die hem herkende.

De vioolspeler was Joshua Bell, een van de beste musici in de wereld. Hij speelde hier een van de meest complexe muziekstukken die ooit zijn geschreven. Hij speelt op een viool van 3.5 M dollar! Twee dagen eerder trad hij op in een uitverkocht theater waar de bezoekers minstens 100 dollar voor de entree betaalden.

Experiment

De Washington Post organiseerde dit experiment als onderdeel van een sociaal experiment. Dat ging over perceptie, smaak en prioriteit. Drie vragen werden onderzocht:
1. in een alledaagse omgeving, op een verkeerd moment zien we dan schoonheid?
2. als we dat zien, stoppen we dan en waarderen we het?
3. zien we talent in een onverwacht moment?


Mogelijke conclusie

Als we niet een moment nemen om eens te stoppen en te luisteren naar een van de beste musicanten ter wereld...., hoeveel andere mooie dingen in het leven missen we dan wel niet? Geen opmerkingen:

Een reactie posten