woensdag 12 september 2012

Hoe herken je de Coachende Leider? Deel 3

Heb jij 'm/'r al gevonden? De coachende leidinggevende...of heb je 'm al in jezelf ontdekt....?

Hier nog wat aanwijzingen voor je zoektocht:

Vitaliteit

De coachende leidinggevende doet 'iets' met het thema Vitaliteit (één van de drie pijlers van 3DMens). Vitaliteit is meer dan Gezondheid. Vitaliteit gaat om houding èn gedrag. Vitaliteit gaat om het volledig benutten van het potentieel van mensen in en rondom een team of organisatie en zelfs daarbuiten in de gehele waardeketen (dus ook leveranciers, klanten etc.)*. Het woord 'iets' tussen aanhalingstekens? Wat betekent dat dan?

De leidinggevende, die 'iets' beheerst, is in staat om balans te brengen in zowel fysieke, mentale, emotionele en spirituele energie. Dus niet alleen een mooi verhaal aan de buitenkant (het jaarplan...), maar vooral Vitaliteit dagelijks inzetten, zowel voor jezelf als voor anderen.
De energie die vrijkomt is merkbaar in het team (of afdeling). De medewerkers krijgen dat vanzelf mee. Het lijkt wel een natuurlijk element bij die leidinggevende. De leidinggevende geeft veel energie door veelal intuitie en verstand goed samen te laten werken. Een leidinggevende die dat voor zichzelf in balans heeft, is in goed contact met zichzelf en ziet zichzelf bewust als instrument voor de gestelde doelen.

Hij/zij maakt daarbij gebruik van de resources die ter beschikking zijn....en die gaan verder dan alleen de waan van de dag of dat wat zich aandient.
Hij/zij weet die resources ook bij anderen los te maken. Hierdoor komen mensen op verschillende nivo's (dus fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel) in beweging. Opvallend daarbij is dat de mensen dat ook met elkaar 'regelen', dus die coachende leidinggevende heeft daar zelf niet (meer) een expliciete rol in.


Ok, herken je jezelf al of mischien jouw leidinggevende?

Nee? Mail dan 's naar 3dmens@gmail.com

Wat doe jij vandaag met Vitaliteit?


*(bron: Gezond Gedrag is Besmettelijk van Hofstee, Bredt en Van der Meulen)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten