vrijdag 21 september 2012

Hoe herken je de Coachende Leider? Deel 4

Wel of niet coachende leider?

De leider kwam zo af en toe eens zitten bij een bespreking. De aanwezigen voelden zich ongemakkelijk.
De leider be├»nvloedde subtiel de besluitvorming van de teamleden.
De leider nam wat afstand van het team en liet het team zijn gang gaan. Daarna kwam de leider terug was ontevreden en trok alles naar zich toe.
De leider had voor ogen wat het doel was. De leden in het team kregen geen echte vat op dat doel.
De leider liet zich adviseren door 'bevriende' relaties, die een belang hadden gunstig advies uit te brengen.
De leider sprak denigrerend over medewerkers die waren vertrokken, ontslagen of iets fout deden.
De leider nam geen moeite klanten die ontevreden waren daadwerkelijk te horen.
De leider werkte met 'ingehouden' emoties.

Ok, als je dit leest is de leider hier een coachende leider?

Het antwoord ligt natuurlijk op je lippen. Nee, dit is geen coachende leider. Maar wat nu als deze leider zichzelf wel zo ziet? Hoe ga jij er dan mee om?
Kennelijk zijn er verschillende 'invullingen', 'percepties', 'aannames' te doen over coachend leiderschap. Hier volgen enkele aanwijzingen vanuit de 3DMens visie op coachend leiderschap. Misschien kun je daar 's op toetsen?

Vitaliseren

Met een kleine terugblik op mijn vorige artikel kun je zelf kijken of je leidinggevende in staat is om jou en je collega's te vitaliseren. Krijg je simpelweg energie van zijn of haar aanwezigheid? Voel je ook dat dat oprecht is en niet een Spel? Merk je dat je gaat werken vanuit positieve stimulans? Wordt je gecomplimenteerd over je bijdrage en de energie die jij in je taak steekt?

Bewustzijn

Is je leidinggevende zich bewust van zijn of haar communicatie? Dit wil zeggen, is dat merkbaar in het HIER EN NU? Benoemd hij of zij het eigen gedrag op 'betrekkingsnivo'? Is je leidinggevende sowieso bewust van het eigen gedrag als het gaat om kwaliteiten en valkuilen? Worden die in de onderlinge uitwisseling met collega's benoemd? Gebruikt jouw leidinggevende die wetenschap om zijn of haar doelen samen met je te bereiken? Merk je dat hij of zij dit toepast om je bewust te maken?

Creativiteit

Merk je dat jouw leidinggevende altijd op zoek is naar de beste oplossing? En dat dit niet de meest voordehand liggende is? Merk je dat jij wordt betrokken in de besluitvorming en actiegerichtheid? Voel je jezelf ook 'accountable' als er afspraken worden gemaakt? Merk je dat het oplossend vermogen veel verder gaat dan alleen 'ik en jij'? Creativiteit is een onderdeel van het collectieve leerproces. De leidinggevende is in staat om ruimte te geven en zijn of haar ego aan de kant te zetten, zonder het uiteindelijke doel of de context te verliezen. Ervaar je dat ook zo?

Ok, dan heb je een coachende leidinggevende...(met drie dimensionale capaciteiten).

Heb je hem of haar niet..., stuur dan een mail naar 3dmens@gmail.com, misschien dat er werk aan de winkel is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten