donderdag 21 maart 2013

Samenwerkend Leren op je afdeling?

Wat voor de 3DMens bijna dagelijkse kost is, kan voor je afdeling een ontdekking zijn. De kracht van Samenwerkend Leren wil ik in dit artikel benadrukken. Die kracht die leidt tot vitaliteit en creativiteit.


De term Samenwerkend Leren is van Werner Heisenberg (boek: Physics and Beyond, Encounters and Conversations). Hij merkte bij zijn interviews met latere grootheden in de natuurkunde op dat 'wetenschap voortkomt uit gesprekken'. Op zich niets nieuws zou je zeggen, maar toch laten we veel potentieel liggen vanwege tijdsdruk en allerhande dagelijkse verplichtingen. Voor de hand ligt dan ook dat samenwerking volgens vaste routes loopt. In die waan van de dag is het inderdaad lastig om los te komen en tot nieuwe 'wetenschap' te komen. Samenwerking is vaak niet meer gebaseerd op Samen Leren van en met elkaar. Dit kan pijnlijke effecten hebben. Maar dat hoeft niet....

Het zal je niet ontgaan zijn dat 3DMens werkt vanuit een stevig fundament gebaseerd op Systeemdenken en Theory U. In dat perspectief is ook Samenwerkend Leren te plaatsen. De afdaling in de U van de Theory U betekent afremmen en stil staan!

Stel dat je als leidinggevende nu WEL de tijd neemt om te kijken welke patronen er zijn en welke vitaal zijn en welke niet. Stel dat je nu WEL zicht krijgt op wat er in het onbewuste van je afdeling speelt. Stel dat je nu WEL open gaat staan voor wat zich dan (exclusief) voor de afdeling aandient.

Dialoog of Discussie

Samenwerkend Leren geeft je afdeling of team een nieuwe kijk op mogelijkheden (en onmogelijkheden). De vorm is helemaal niet nieuw en zelfs Heisenberg had niet iets nieuws ontdekt. De oude grieken deden het al en de vorm kennen we zelf vaak ook: DIALOOG. Echter het pijnlijke is dat we het verleerd zijn.
Bij werken met de Theory U daal je af langs de linkerkant van de U en komt na de Seeing fase de Sensing fase. In die fase past de 3Dialoog. Dat vraagt wel om een paradigma shift, want werken met 3Dialoog eist andere afspraken dan je gewend bent. 

Het effect van 3Dialoog is zichtbaar in het hier en nu, want het geeft een intensere en intiemere communicatie. Er wordt geoefend op meer dan alleen luisteren en begrijpen. Meer zicht op de eigen vitaliserende mechanismen of juist op de blokkerende mechanismen geeft je afdeling meer energie. Gewaarworden betekent dat er meer 'waar' wordt....Als je die energie goed benut heeft dat een synergetische werking! Samenwerkend Leren leer je niet uit dit artikel, maar door het echt met elkaar te beoefenen. De uitwerking naar vitaliteit en creativiteit spreekt voor zich....eerst maar eens doen.

Kennismaken met de werking van de U? Schrijf nog in voor de eendaagse Workshop (pilot) of geef je vast op voor de unieke tweedaagse training op 19 en 20 juni! Zie hier

Geen opmerkingen:

Een reactie posten