vrijdag 8 maart 2013

Werk jij in een Gezond Team?

De leden van het team werkten al enige tijd samen. De nieuwe manager zou nieuw elan brengen. De groepsleden verheugden zich op zijn komst. De nieuwe manager kreeg een warm welkom. De oude manager had gekozen voor een nieuwe uitdaging elders en had goed gezorgd voor zijn opvolging. Iemand die anders was dan hijzelf en ook daadwerkelijk aan het team een nieuwe waarde kon toevoegen. De kennismaking met de groepsleden verliep op rolletjes. Het afscheid van de oude manager verliep warm en hartelijk. De leden hadden nieuwe energie.

Nu is aan jou de vraag 'hoe loopt dit af?'


Het antwoord op die vraag zegt vooral iets over jou.

Werk jij in een Gezond Team? Als je gedachten bij de bovenstaande casus naar een positief resultaat leiden, dan is de kans groter dat jij in een Gezond Team werkt. De energie die jij daar ervaart werkt namelijk door in je gedachten over de casus. Mochten je gedachten wat minder mild of zelfs destructief zijn wat betreft de afloop, dan zegt dat wel iets over hoe jij nu in je team werkt. Ik besef dat dit geen wetenschappelijke benadering is, maar daar gaat het nu niet om. Het gaat erom dat je de positieve energie die in je dagelijkse werk hebt in je eigen team doorwerkt in je mindset op dit moment. Je waarneming wordt onbewust beïnvloed.

Ontwikkeling pathologie

Onlangs heb ik deze oefening gedaan bij een 3DMens Teamsessie. Uitkomst: alles wat er uit de casus kwam qua 'gezondheid in het team' was direct te projecteren op de eigen teamsituatie. Bij een nadere verkenning bleek dat het team in het eigen ontwikkelingsproces 'pathologie' had ontwikkeld. Iedere groep mensen heeft in zichzelf de potentie om uit te groeien tot een gezonde groep. Echter...dat potentieel houdt dus ook in dat er ongezonde (devitaliserende) mechanismen werken. Zicht krijgen op die mechanismen kan de pathologie verminderen en een gezonde ontwikkeling ten goede komen.

De komende artikelen over teamontwikkeling gaan dan ook over Gezondheid in Teams. Leerzame weken dus. Word vaste lezer en je mist niets.

Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

Geen opmerkingen:

Een reactie posten