dinsdag 22 januari 2013

Word in je werk psychopaat-spotter...deel 3 van 3.


In dit laatste deel het laatste restje psychopathie. Misschien ben je na dit artikel wel een beetje spotter geworden? Toch vraag ik je om uiterst voorzichtig te zijn! Benader ze niet direct als je vermoedens hebt. Er zijn manieren om dat zorgvuldig te doen! Hulp nodig? Klik hier.

Plakt niet


In de artikelen van Kevin (*) lees je dat psychopaten vaak gevonden worden in management posities. Hij schrijft dat ze zeer bedreven zijn in het afschuiven van de schuld. Ze weten feilloos incompetentie bij anderen te leggen om zichzelf te vrijwaren van blaam. Ze werken zodanig dat de bewijslast als het ware van hen afglijdt. Ze hebben altijd een soort ‘disclaimer’ ingebouwd. Psychopathische leidinggevenden hebben er geen moeite mee om hun personeel als schild te gebruiken om hun eigen status te waarborgen binnen het bedrijf.

Wanneer kom je ze tegen? Als je baas je bij zich roept over iets wat je niet bekend voorkomt en je voelt nattigheid. Laat je niets aanpraten en stel eerst vragen!

Bedrog


Psychopaten kunnen niet met dezelfde morele code leven als ons. Ze schromen niet om leugens te verspreiden over anderen. Als je ziet dat meerdere keren mensen worden ‘gedumpt’, dan moet een lampje gaan branden. Vooral als je merkt dat er een andere voorstelling van zaken wordt gegeven dan die jij herkent. Het web van bedrog wordt vooral aannemelijk gemaakt doordat er delen van de waarheid in zitten. Ze creëeren daarmee toch vertrouwen.

Wanneer opletten? Als je relatie met die persoon regelmatig wordt geplaagd door 'misverstanden' en 'valse veronderstellingen'.

Parasitair


Kevin beschrijft de psychopathische persoon vaak vanuit de leidersrol, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Overal waar macht speelt kom je ze in hun natuurlijke hoedanigheid tegen. Ze zijn opvallend charmant en hebben je nodig om zelf te kunnen groeien. Dat doen parasieten! Ze hebben een stapeltje sympathie– kaarten op zak die ze handig op tafel leggen! Ze zuigen je leeg met hun zelfvertrouwen! Je krijgt het gevoel dat je ergens ‘ingelopen bent’ en er niet meer uit komt. Ze weten handig gebruik te maken van jouw ideeën, maar hebben het vervolgens zelf bedacht…Herken je dat?

Charme knopje


Psychopaten zijn meesters in het vastleggen van emotioneel kapitaal. Ze storten met hun eerste indruk gelijk wat op jouw emotionele bankrekening! Ze hebben een gave om je een super gevoel te geven! In onze hersenen zit een knopje om een emotionele rekening te openen. Zij weten dat knopje AAN te zetten. Als die knop bij jou aan staat, dan ligt de rode loper voor hen klaar! Opletten wanneer de rode loper weer wordt opgerold! Als dit je overkomt ben jij van slag…Herken je dit?

Controle Monstertje


Psychopaten zijn emotie schakers en een psychopathische baas ziet zijn medewerkers slechts als stukken op een onzichtbare psychologische schaakbord: wegwerp en overbodig. Psychopaten halen mensen, verplaatsen ze heen en weer en zetten ze schaak. Favoriet zijn reorganisaties die uiteindelijk nergens toe leiden, ontslagrondes die geen werkelijk effect hebben en de beloften voor gunsten, die er niet van komen…Wat opvalt is de constante controle daarin...Net als met monsters..., je wordt er bang van.

(*) Tot zover het overzicht. Wil je hier echt meer in verdiepen lees dan het boek van Kevin Dutton, The Wisdom of Psychopaths. Waar het boek vooral over gaat is hoe je gebruik kan maken van de wijsheden van psychopaten om succes te hebben.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten