donderdag 29 januari 2015

Onveiligheid in Teams: Teaminflatie

Teaminflatie?

Is jouw team in ontwikkeling? Met ontwikkeling bedoel ik dat het groeit, zonder dat het terugvalt?

Als je goed kijkt naar team ontwikkeling dan is de kans groot dat er veel gedaan wordt aan ontwikkeling, maar of het team daadwerkelijk groeit?

Ik spreek hier over teaminflatie. Deze zelfbedachte term vond ik wel passen bij wat ik meemaak. Er wordt veel gedaan aan verbeteren van werkprocessen (Lean) en inhoudelijk beter vorm geven aan afstemming onderling en uitvoering van plannen. In die zin kun je spreken over ontwikkeling en zul je me zeker bevestigen dat het team/afdeling 'in beweging is' en eigen verantwoordelijkheid toeneemt. Dit is zeker te prijzen!

Toch kan er sprake zijn van inflatie. Hier is sprake van als de mensen in het team niet leren leren. Leren leren wil zeggen dat je in staat bent om leren te zien als een continue proces, waarbij geen terugval is. Inflatie is bekend als 'waardevermindering'. Het niet leren leren is hetzelfde als waardevermindering. Je bent dan als persoon of team niet in staat om te kijken naar het eigen leerproces. Ook al zou je willen, je ziet het niet meer. Een heel team kan dan terugvallen, ondanks alle investeringen. Dan gaat het om een heel ander proces. In 3DMens 'taal': het gaat dan niet meer om WIJ (derde dimensie), maar valt terug naar IK en JIJ met alle gevolgen.

Zodra zich dit voordoet ontstaat er onveiligheid. Onveiligheid is a l t i j d een gevoel. Het is het 'gevoelssignaal' van inflatie. Het gaat dan om niet uitgesproken belangen, relaties en verhoudingen. dat geeft spanning. De spanning doet de inflatie toenemen.

Gezond

In gezonde teams stimuleren de leden en leiding elkaar om in 'autonomie' uit te dagen. De leider is dan in staat om 'onveiligheid' een plek te geven. Hier wordt van het team gevraagd om voortdurend een optimale inzet ten bate van de groep te leveren. Dit overstijgt dus het persoonlijke stuk, dankzij het persoonlijk stuk. Toch kan dit level nooit worden bereikt als de leidinggevende zelf de beperkende factor is en de inflatie juist onbewust stimuleert. Een leidinggevende die heeft geleerd hier juist mee om te gaan zal de autonomie van de individuele leden stimuleren, juist om het groepsproces te dienen.    

Waarde toenemen

Wil je met je team zelf onderzoeken hoe het precies werkt, ga dan aan de slag met Teamschatten. Teamschatten is een nieuwe dienst van 3DMens waarbij teams leren groeien naar gezondheid en de werkelijke waarde van mensen wordt ontdekt. De schatten die in een team vaak verborgen liggen zijn vaak dichterbij dan je denkt. Vraag de info aan via info@3dmens.nl.

Is er sprake van teaminflatie in jouw team? Schrijf erover: info@3dmens.nl.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten