zaterdag 22 september 2012

Zoek de Schat

De schat zit in het donker.


Bij ontwikkel -of coachvragen ligt het antwoord niet voor de hand. In mijn eerdere blogartikel
Geen Rode Loper liet ik daar al wat over los.

Als ik dit onderwerp beschouw vanuit Jungiaans Perspectief, dan is het zo dat het antwoord er wel is, maar verborgen zit in het onbewuste. Je moet je hierbij beseffen dat in deze theorie dus eigenlijk alle antwoorden er al zijn, maar nog verdrongen zijn. Debby Ford schreef haar boek The Dark Side of The Light Chasers vanuit dat perspectief. Zij beschrijft dat onbewuste als de schaduw of ook wel de donkere kant.

Als coach/ begeleider moet je je dus wel heel bewust zijn dat dit zo is. Als je hier een andere kijk op hebt (en dat mag natuurlijk), dan werk je vanuit een ander leerprincipe. Werken met licht en donker, dus bewuste en onbewuste of (Ofman) kwaliteiten en allergiƫn komt min of meer op hetzelfde neer.

Geduld

Het antwoord dat gezocht wordt op een ontwikkel vraag is de schat en die vindt je dus doorgaans niet op de plekken die het meest voor de hand liggen (in het licht), want anders had je daar wel aan gedacht. Het zoeken naar antwoorden op persoonlijke ontwikkelingsvragen moet dus plaatsvinden in het donker. Dat vraagt geduld.

In Jungiaans perspectief wordt wel gezegd dat als je je niet kunt vinden in het doen van schaduwwerk, je eigenlijk nooit het ware doel in je leven kunt vinden. De schat ligt in het donker te wachten.

Lees ook:
http://3dmens.blogspot.nl/2012/01/gouden-boeddha.html
http://3dmens.blogspot.nl/2012/03/het-kasteel.html
http://3dmens.blogspot.nl/2012/01/van-denken-naar-doen.html
http://3dmens.blogspot.nl/2012/05/hier-is-de-waarheid.html

Misschien dit weekend is gaan schatgraven?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten