vrijdag 13 april 2012

De Rode Lamp

Waarom lukt het managers toch niet om veranderingen 'door te voeren?'

Arend Ardon schrijft in zijn boek 'Doorbreek de Cirkel' daar een reeks antwoorden op. In zijn voorwoord een leuk stukje over de Rode Lamp. Dat wil ik je niet onthouden.

Hij schrijft daarin dat hij een slipcursus deed en zijn instructeur hem leerde niet te remmen. Op het dashboard zat een rode lamp en die ging branden zodra hij tijdens de slipoefening remde.
Arend schrijft dat hij dat toch wel weet dat ie remt! Hij mag niet remmen, dus doet hij het ook niet. Vervolgens gaan ze oefenen en hij komt in een slip en tolt om zijn as. Na afloop brandde de rode lamp....Hij zegt dan "ik heb helemaal niet geremd". De instructeur zegt "je dacht dat je het niet ging doen en je denkt dat je het niet hebt gedaan...daarvoor is die rode lamp".

Hij remde dus zonder het te weten, terwijl hij zich voorgenomen had niet te remmen. Onbewust gedrag dat moest leiden tot zelfbescherming bracht hem juist in gevaar!

Een prachtige metafoor om straks meer met je te delen over onbewuste automatische reacties in ons gedrag in prive en werk. Dit maakt ook duidelijk waarom veranderprocessen bij mensen zo lastig zijn. Interessant voor de 3Ddenker, toch?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten