donderdag 12 april 2012

Geen Coachen maar Hacken...

Waar of niet...? Coaches zijn hackers. Ofwel 'white hats'.

Of maak ik met deze stelling het vak coaching tot een activiteit die bij veel mensen negatieve reacties oproept...., want hackers worden vaak (negatief) geassocieerd met het illegaal binnendringen van computer systemen. Hacken is volgens sommige sites 'het indringen van een computer en ongeautoriseerd bekijken van gegevens of ongeoorloofd daarvan gebruik maken'.
De oorspronkelijke betekenis van 'hacken' houdt in dat een bestaande technologie op een andere manier (een hack) wordt toegepast dan de ontwerper heeft bedoeld. Bv, zoals ik doe, een wasknijper gebruiken om een chipszak te sluiten....

Enfin, hacken is tegenwoordig duidelijk verbonden aan de informatietechnologie. Echter wat blijkt, veel hackers verdienen juist (veel) geld met het toepassen van hun technologische kennis op een legale manier. Ze doen juist goed werk, immers ze zijn ingehuurd om de 'beveiligingslekken' te ontdekken en te helpen bij het oplossen daarvan. Vaak met als doel om misbruik juist te voorkomen. Ik las onlangs dat dit type 'white hats' genoemd worden, ofwel goedwillende hackers. De kwaadwillende zijn 'black hats'.

Laat dit even op je inwerken en lees dan verder....

Doen coaches niet hetzelfde? Op verzoek zoeken ze in 'menselijke systemen' naar lekken, vinden ze, dringen verder door de 'beveiliging' heen en komen zo 'binnen'. Ze lezen ook nog eens de 'gegevens' en vervolgens wordt onderzocht wat oplossingen kunnen zijn. 
Gelukkig is het gros een 'white hat' ofwel een goedwillende hacker! Black hats kun je beter mijden, maar dat weet je vantevoren niet. Die gaan met je gegevens aan de haal, misbruiken en vervormen het beeld over je (of je team).

Tijd om gehackt te worden? Zoek de white hats...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten