donderdag 5 april 2012

Gesprek of 3DGesprek

Ja, ....wat is het verschil?
Als manager lees je dit soort artikelen met de bril van een 3DMens. Dan is het wel handig dat je het verschil kan maken tussen een 'gewoon' gesprek of een 3DGesprek.
Laat ik eerst beginnen met dat gewone gesprek. Managers hebben vele gesprekken per dag en veel ervan vervliegen. Dat wil zeggen dat je aan het eind van de dag niet meer goed weet wat er allemaal is  besproken. Er blijft nog wel iets hangen als het gaat om verantwoordelijkheid, dus bv een actiepunt of een afspraak die je hebt gemaakt. Veel gesprekken gaan over de inhoud en/of richting en dat is waar je vaak ook goed in bent.

Jammer want zo'n gesprek over inhoud kan ook anders.
Niet dat elk gesprek anders moet, maar in elk geval dat er meer betekenis aan vast zit. Een 3DGesprek kenmerkt zich door meer verdieping en meer verbinding! Los van de inhoud kan je als manager ook meer in het moment (of ook wel hier en nu) werken. Veel bewuster! Dus een opmerking of vraag plaatsen bij wat er op dat moment gebeurd. Twijfel je, komt 't wel aan, hoe ontvangt die ander het, helpt het gesprek jou en de ander, hoe ervaar jij en de ander het gesprek of wat vindt die ander van de kwaliteit van het gesprek, wat blijft hangen van dat gesprek? Was het prettig of niet? Wat maakte het niet prettig? Als je dat gaat benoemen ontstaat er wezenlijk een andere dimensie in het contact.
Dit zal in het begin zeker vreemd zijn, dat is het teken van groei, want je hebt het jezelf nog niet eigen gemaakt. Het vergt dat je goed in contact staat met je 'beleving in het moment', je voelsprieten aan! Doen dus. Maak er een gewoonte van en je zal merken dat er een andere dimensie op collegiaal nivo ontstaat en gaat het paradigma van de 3DMens voor je leven.

Dus, vandaag 's wat 3DGesprekken doen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten