dinsdag 12 maart 2013

Gezond team of Gezonde Organisatie?


Ben je net aan een nieuwe job begonnen en dan vallen je binnen een paar weken wat zaken op. Zaken die toch anders zijn of anders werken dat je voor ogen had. Voordat je aan die nieuwe job bent begonnen heb je al een beeld gekregen van waar je komt te werken. In je beeldvorming heeft hoogstwaarschijnlijk de invloed van anderen op je doorgewerkt. In je afwegingen zijn de voordelen en nadelen (hopelijk) zorgvuldig afgewogen. Sta je in die overwegingen dan ook stil bij de mate van gezondheid waarin die organisatie verkeerd? Of beter nog, de gezondheid van het team waarin jij komt te werken? Krijg je daar van tevoren al zicht op?

De praktijk leert mij en mijn lezers anders...Vaak valt namelijk dat beeld in de praktijk nogal eens tegen. Zeker tegenwoordig.

Stel dat je vantevoren een soort plattegrond krijgt van een organisatie of van je team. Een blueprint dat iets zegt over het systeem waarin je gaat werken. In het boekje "Het Verbindende Veld" van Jan Jacob Stam spreekt hij van een systemische quick reference card. Je ziet daarop in een oogopslag de belangrijkste dynamieken van je (toekomstige) bedrijf. In die 'card' lees je meer over de onzichtbare winden die door het bedrijf waaien of hebben gewaaid, over waar medewerkers blij van werden of ziek. De naam: een orgenogram.

Orgenogram geeft inzicht

Een eerlijk stukje geschiedenis van het systeem waar je komt te werken. Dus elementen die iets vertellen over de lichtkant en de schaduwkant van een organisatie. Letterlijk inzicht dus. Dan kun je als medewerker beter verbinden en weet je waar een systeem daadwerkelijk toe in staat is. Zowel positief als negatief. De gezondheid van een systeem wordt bepaald door de krachten die er zijn (geweest). Als nieuwe medewerker krijg je al snel een beeld van die krachten, maar na een paar weken ben je onbewust al aangepast en zie je die krachten niet meer. Weet je dan nog of je in een gezond team of gezonde organisatie werkt?

Casuïstiek

Wil je kijken of je in een gezond team terecht bent gekomen lees dan de komende weken mee in dit blog. Ik ga regelmatig stil staan bij de uiterlijkheden en innerlijkheden die je tegenkomt in de gezondheid van teams. Ik ga daarbij vooral uit van de praktijk. Dus als je zelf nog ongezonde of gezonde casuïstiek hebt, stuur naar info@3dmens.nl.

Wil je praktische ervaring opdoen? Geef je dan op voor TeamCoach Basis op 30 en 31 mei as.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten