maandag 17 maart 2014

Teams: Leiderschap vanuit de Toekomst

Van ego-systeem naar eco-systeem

De team en organisatie coach praktijk 3DMens begint zijn bedding te krijgen. Daar ben ik blij mee. Als dan ook nog eens andere mensen boeken schrijven die (weliswaar in veel woorden) mijn visie beschrijven dan voel ik ook dat ik de juiste weg ben ingegaan. 3DMens gaat over de drie dimensies IK, JIJ en WIJ en vertaalt zich dan naar Vitaliteit, Bewustzijn en Creativiteit.

Het laatste boek van Otto Scharmer "Leiderschap vanuit de Toekomst" komt er in de kern op neer dat we niet werkelijk zullen groeien als we in 'oud en ego-denken' (het ego-systeem) blijven hangen. In mijn praktijk zie ik (bijna) dagelijks  hoe teams en organisaties worstelen met 'oude' leiderschapsmodellen. Deze modellen doen het goed bij veel trainers en organisatie adviseurs. Maar de valkuil is telkens de Quick Fix. Het is niet 'even snel' werken aan innovatie en co creatie. Het begrijpen en doorgronden van het eco-systeem kost meer tijd.

Ik heb ontdekt dat als ik kan v e r t r a g e n met een groep er veel meer potentieel los komt. In de Theory U van Otto Scharmer is dat de linkerkant van de U. Daarin gaan de mensen (veranderbare component bij 3DMens) langzaam van Seeing, naar Sensing naar Presencing. Dat proces op zich is goed uit te leggen en vrij snel te leren, maar de werkelijkheid is de spanning tussen het cognitieve/ intellectuele proces en het diepere doorgronden van de gevoelservaringen. De proces kant bij dergelijke ontwikkeling loopt van een Open Mind (dat lukt vaak nog wel), naar een Open Heart (dat wordt al lastiger) naar een Open Will (....).
Weten leidinggevenden hoe dat werkt?

Van leiden naar begeleiden

Wat Otto Scharmer op globale schaal bedoeld is dat we in de vrije-markt economie nog steeds bezig zijn met oude denk en werk modellen. Zijn visie op economie 4.0 is dat het oude denken op een diepere laag wordt overstegen. Helaas is de oorzaak simpelweg te vinden in de huidige kijk op leiderschap. De 3DMens draagt die nieuwe vorm van leiderschap uit. Leiderschap vanuit de Toekomst is in mijn visie dat leiders meer begeleiders zijn. Dat vraagt om andere 'types'. Het wil niet zeggen dat de oude types niet goed zijn of niet meer nodig zijn. Het vraagt om een 3D kijk bij samenwerking en de rol die men inneemt. Wat Otto op mondiaal nivo beoogt, beoog ik op werkvloer nivo.

Het begrijpen en toepassen van de Theory U (in teams) is al een winst op zich. Ik zal in mijn volgende artikel de constructieve en destructieve kant van teamontwikkeling uitleggen aan de hand van leiderschap. Keep attached!

Meer leren?
Kijk op Theory U workshop 10 juni

Reageren? of in jouw organisatie grip krijgen op eco-denken? Mail naar info@3dmens.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten