zaterdag 5 mei 2012

De Waarheid achter (3D)Mens sana in corpore sano

(3D)Mens Sana in Corpore Sano. Ja.... als je alles in 3D wilt bekijken moet je ook 's stil staan bij deze gevleugelde uitspraak. Deze wijze woorden van de Romeinse dichter Juvenalis worden vaak vertaald als:
"een gezonde geest in een gezond lichaam".

De uitspraak rechtvaardigde menig drill sergeant of jaren 60 sportdocent om stevige oefeningen met recruten of zogezegd studenten te doen. Tegenwoordig zijn opleidingsbedrijven nogal eens bezig met lichaam èn geest en gebruiken deze uitspraak graag in hun uitingen en of logo. De 3DMens kijkt even wat dieper en daarom de Waarheid achter dit citaat en helaas is die toch echt anders...

Juvenalis schreef satires. De 'bekende' spreuk hierboven is slechts een zinssnede van het volgende citaat:
"Orandum est un sit mens sana in corpore sano". In het nl betekent dit: "Het zou mooi zijn als er in een gezond lichaam ook een gezonde geest zou schuilen".

Dit was echter niet bedoeld als lofuiting, maar als een cynische aanval op de romeinse lichaams (fitness) cultuur. Juvenalis had namelijk een gruwelijke hekel aan al die gespierde torso's. In modern nederlands zou je het kunnen vertalen als "het zou toch leuk zijn als die spierbundels ook nog konden nadenken".

En met deze Waarheid kun je beter nog maar 's nadenken over deze beroemde uitspraak.....

PS komende weken meer artikelen over lichaam èn geest....Word of blijf vaste lezer....

(Oorspr. Georg Büchmann, Geflügelte Worte, 1991)