maandag 10 december 2012

TEAM ANATOMIE, Team onder Narcose

De AD vandaag kopte Weekend van Bezinning
Dit naar aanleiding van de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen. Voor de zoveelste keer moet het eerst gruwelijk misgaan voor er wordt stilgestaan en ruimte is voor bezinning. Een slachtoffer als resultaat van het systeem.

3DMens wil ook stilstaan, echter gerelateerd aan Team ontwikkeling. Mijn huidige artikelenreeks TEAM ANATOMIE ben ik met De Start begonnen op 11 oktober j.l.. Ik eindig met de zin De operatie is gestart met een beetje narcose, zodat de team anatomie kan starten....
Wil je kunnen snijden in teams, dan moet er ook pijnbestrijding zijn, toch?

Pijn blokkeren of juist blootleggen...

Waarom de operatie starten met narcose? Simpel: Narcose is de vorm van anesthesie waarbij de patiënt het bewustzijn verliest. Bij algemene anesthesie worden middelen toegediend die het bewustzijn onderdrukken. Anesthesie (uit het Griekse άναισθησία betekent 'geen gewaarwording') is het proces om de waarneming van pijn en andere negatieve gevoelens te blokkeren.

Ik wil het omdraaien. Ik wil het team juist uit zijn 'natuurlijke' verdoving halen. Drie dimensionaal werken (3DMens) betekent feitelijk dat bij problemen in de ontwikkeling het team uit de eigen narcose gehaald moet worden. Doordat de teamleden en de leider vaak bepaalde patronen niet meer zien, worden pijnlijke routines ontwikkeld. Door 'gewaar te worden' kun je juist die patronen blootleggen.

Pijnlijke routines in Teams

Herken jij één van deze symptomen? Relativeren, maar dan iets teveel, zodat het pijnlijke stuk niet aan bod hoeft te komen. Afstand nemen, zodra het spannend wordt, dan veilig wegduiken door een nieuw onderwerp aan te snijden. Humor, want dan blijft het luchtig en hoef je niet echt wat aan te gaan. Afschuivertje, lekker makkelijk als de verantwoordelijkheid altijd bij een ander wordt gelegd...

Bezinning

December en Januari zijn mooie maanden voor Bezinning, dus sta in deze tijd toe om met je team (afdeling) opnieuw te kijken naar die patronen. Stel samen vast wat er leeft en ook wat er doorgaans niet wordt besproken. Stap samen uit de narcose die jezelf en je team bedwelmd. Gebruik het omgekeerde van anesthesie, dus wordt JUIST GEWAAR en voorkom hiermee nieuwe slachtoffers of andere gruwelijke misstappen.

Hulp nodig bij Het Ont-3Dekken van je eigen team? 3DMens biedt in 2013 mooie interventies die je team verder kunnen helpen. Neem gerust contact op 0614929753.

3DMens Vitaliteit, Bewustzijn en Creativiteit


Subscribe to 3DMens by Email

Geen opmerkingen:

Een reactie posten