vrijdag 7 december 2012

TEAM ANATOMIE, Teams met Overgewicht.....?

Als je onder de huid kijkt van teams en organisaties als anatoom, dan is het noodzaak om de ziektebeelden (pathologie) te herkennen. Je las al over de verschillende teams met gedragingen van leider en leden (psychotisch, sociopatisch en neurotisch). Kijk je verder en je weegt de context mee en leert om de achtergrond te begrijpen, dan hoef je daarover niet gelijk te oordelen.

Lerende Teams in 3D

De ontwikkeling van ziekte in teams is vooral te wijten aan het miskennen van leerpotentieel.  Daarom sta ik er bij stil. De 3DMens staat voor een vitale ont-wikkel-ing in mensen, teams en organisaties. Op de weg naar vitaliteit komen we allerlei paradoxen tegen. Die paradoxen zijn een boodschap. In vele teams en dito organisaties zit ingebakken dat er een beperking is in de ontwikkeling. Het Lerende Team heeft in zichzelf die beperking, anders is het niet lerend. Het lerende deel is dat deel wat uitdaagt, wat verder kijkt, wat buiten de gebaande paden gaat, wat innovatief is, wat confronteerd, wat openstaat, wat durft, wat creërt, etc. Er is dus een keuze, maar waarom is het dan zo moeilijk?

Team met overgewicht

Bij de TV reeks "OBESE" een tijd terug was een vrouw met zwaar overgewicht die tegen een dokter zei "Maar ik eet niet teveel". En dat klopte, haar hele leven at ze nooit teveel. Voor haar was het normaal wat ze at. Haar hele familie had overgewicht en nergens werd teveel gegeten. Het is maar hoe je het bekijkt.

Zo is het ook met teams. Het overgewicht groeit langzaam. Door gedragingen, opvattingen en reacties op situaties groeit iets. Ongemerkt. Dan komen er ziektebeelden: verloop, verzuim, slechte resultaten, wantrouwen, desinteresse, etc. Eerst lukt het nog om de opeenstapelende incidenten met 'pilletjes' te bestrijden. Voor sommige problemen is ook wel direct een oplossing, maar als het voortduurt, dan is er meer aan de hand.

Hardnekkig beeld

Als probleem en oplossing niet direct voor de hand liggen en allerlei interventies niet leiden tot resultaat, dan kun je spreken over ziektebeelden. Pathologie groeit als gevolg van een haperende groei. Mensen die iets willen veranderen moeten dus niet ingrijpen! Want ingrijpen impliceert dat je het ziektebeeld in stand houdt! Klinkt gek, maar het klopt. Kijk maar naar mensen die een dieet volgen en vervolgens weer terug zijn op hun oude gewicht (Erica Terpstra bij DWDD). Die hardnekkigheid komt je telkens tegen bij teams en organisaties. Recentelijk vernam ik dat bij een bedrijf per jaar 250.000 aan kosten voor advies wordt betaald (van chique bureau's met naam en faam) en na drie jaar nog niets was veranderd...., ze hielpen het in stand te houden!!!!

Eerst begrijpen voor het ingrijpen

De ziektewinst is soms te groot om te veranderen. Ook dat is onderdeel van het Teamscript. Wil je blijvende verandering, dan zal je niet alleen de ziektebeelden moeten kunnen herkennen en duiden, maar vooral ook niet direct moeten ingrijpen. Vooral eerst begrijpen.

Meer leren hierover? Geef je op als Vaste Lezer en ontvang binnenkort de nieuwsbrief met de nieuwste opleidingen!




Geen opmerkingen:

Een reactie posten